Ghimbir și miere, combinația perfectă pentru starea ta de bine

Ați auzit cu siguranță de combinația de ghimbit cu miere, care aduce organismului o mulțime de beneficii. Dar, pentru a vedea cu exactitate care sunt acestea și dacă există cumva unele contraindicații, îți recomandăm să citești rândurile următoare.

Ghimbirul este folosit încă din Antichitate pentru a trata diverse afecţiuni, iar în prezent studiile în domeniu au demonstrat că efectele sale pot să fie mai puternice decât a multor medicamente. Și e și de preferat, deoarece este un produs natural.

Originar din India şi China, este foarte apreciat şi datorită propietăţilor sale terapeutice. Până de curând nu era prea bine de curând de consumatorii români, dar în ultima vreme aceștia au început să-l introducă în alimentația lor, sau să-l administreze sub formă de capsule. Dacă nu ați încercat până acum vă spunem că are o aromă plăcută, ușor citrică, iar gustul este foarte aromat, ușor iute. Este foarte delicios atunci când se folosește la prepararea ceaiurilor, gemurilor, prăjiturilor şi nenumăratelor feluri de mâncare, multe dintre ele cu tentă asiatică. Pe lângă utilizările culinare, ghimbirul este recunoscut ca fiind un tratament minune pentru diverse afecţiuni. 

Benefic în tratarea cancerului ovarian şi de colon 

Cercetătorii americani au demonstrat că ghimbirul are efecte benefice în tratarea cancerului de colon şi al celui ovarian, fiind chiar mai eficient în distrugerea celulelor canceroase decât chimiotererapia în cazul pacienţilor care au fost diagnosticaţi cu această afecţiune. De asemenea, s-a demonstrat și faptul că un consum regulat de ghimbir reduce riscul de apariţie a sindromului de colon iritabil. În prezent, se analizează eficienţa acestuia și în tratarea cancerului de prostată. 

Un bun inflamator 

Gingerol este substanţa activă din componenţa ghimbirului și aceasta are rol antiinflamator, putând unele afecţiuni cauzate de inflamaţiile din organism. Dacă suferiți de artrită sau dureri muscalare, ghimbirul poate fi o soluție, deoarece calmează reacţiile inflamatorii, reduce durererile musculare sau articulare şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.  

Vă scapă de arsurile la stomac 

Ghimbirul calmează arsurile stomacului prin faptul că neutralizează excesul de acid gastric. Cercetătorii susțin că unii compuşi din ghimbir sunt de până la şase ori mai eficienţi decât medicamentaţia administrată pentru a corecta hiperaciditatea. Ce-i drept, există și cazuri mai rare când unele persoane mai sensibile pot manifesta, în schimb, simptome de arsură la stomac, după consumul de ghimbir. 

Împotriva grețurilor 

Ghimbirul acţionează împotriva stărilor de greaţă şi de vomă. Grație acestor proprietăți, ghimbirul poate fi folosit și femeile însărcinate care se confruntă cu aceste simptome. Totuşi, în cazul lor, se recomandă multă prudență, o cană de ceai la două zile fiind mai mult decât suficient.  

Răcelile și durerile de gât, tratate cu ghimbir 

Neplăcutele răceli şi dureri de gât pot fi tratate cu remedii pe bază de ghimbir. Trebuie doar fierbeţi 100 grame de ghimbir în 500 ml de apă, adăugaţi suc de lamâie şi o linguriţă de miere de albine pentru a calma inflamaţiile gâtului, răguşeala sau febra. 

Bun pentru digestie… 

Mulți oameni se plâng că suferă de balonare. Dacă și dumneavoastră vă numărați printre aceștia, consumați o cană de ceai de ghimbir înainte de culcare. De asemenea, dacă suferiți de indigestie, aceasta poate fi calmată rapid, tot prin consumul unei căni de ceai de ghimbir.  

…dar și pentru durerile de cap 

Puteţi calma cu uşurinţă durerile de cap sau migrenele dacă beţi un amestec de ghimbir, piper de cayenne şi mentă. Faceți un ceai dintr-un  praf de piper caynne şi o lingură de mentă uscată în apă fierbinte, apoi adăugaţi felii de ghimbir şi lăsaţi amestecul să fiarbă 5 minute. Îndulciţi băutura cu miere de albine.  

Durerile de dinţi, calmate cu ghimbir 

Proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului au efecte dovedite și ăn tratarea durerilor de dinţi. Acestea pot fi ameliorate cu tinctură de ghimbir sau gargară cu ceai de ghimbir. 

Îmbunătăţeşte circulaţia  

S-a demonstrat că ghimbirul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi energizează organismul. De aceea, este totuși contraindicat consumul de ghimbir cam cu aproximativ două săptămâni înaintea unor intervenții chirurgicale. 

Ține diabetul sub control 

Ghimbirul menţine sub control glicemia şi de mare ajutor persoanelor care vor să slăbească deoarece accelerează arderea grăsimilor şi induce senzaţia de saţietate. În caz de diabet, consumați un pahar de apă cu ghimbir dimineaţa, pe stomacul gol. 

Mierea, aurul albinelor 

Despre mierea de albine, aproape că nu mai este nevoie să spunem prea multă. Proprietăţile sale au fost apreciate încă din Antichitate, și este o sursă de antioxidanţi, dar și de fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, magneziu şi seleniu. De asemenea, mierea de albine scade nivelul colesterolului rău atunci când este consumată cu măsură în cadrul unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase.

Dacă sunt folosite împreună, mierea și ghimbirul luptă cot la cot împotriva multor afecțiuni, fiind mai puternice chiar și decât antibioticele.  

Această combinație este foarte folositoare în boli cardiovasculare: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, ateroscleroză, infarct miocardic; în cancer: mai ales cancerul de rect și de colon; în boli digestive: indigestie, constipație, bolile ficatului; în boli respiratorii: astm bronșic, bronșită, bronsiolită, tuse cronică, răceală, gripă, amigdalită, faringită, nas înfundat. De asemenea, dacă simțiți o stare de slăbiciune exagerată a organismului, tot mierea cu ghimbir vă pune pe picioare. În plus, această combinație are acțiuni antioxidante; crește imunitatea; are acțiuni antiinfecțioase și antiinflamatorii; diminuează simptomele digestive din sarcină: voma, greața; mierea cu ghimbir ajută în diabetul zaharat și îmbunțește circulația periferică la diabetici; tratează chiar și impotența, dar este eficientă și în boli ale sistelului neuropsihic: cefalee, depresie, tulburări de memorie, agitație.  

Cum se prepară 

Prin amestecarea celor două ingrediente se obţine o pastă cu multiple beneficii pentru corp. Prepararea combinației minune se face foarte ușor, pur și simplu atâta ghimbir cât să umpli un borcan mic, pe care mai apoi îl amesteci cu o linguriţă de miere de albine şi puţină zeamă de lămâie, și îl poți păstra în siguranță în frigider. Poţi să-l consumi ca atare sau să faci o infuzie pe care să o bei zilnic. 

Alte beneficii ale ghimbirului și mierii 

În afară de cele prezentate mai sus, mai sunt și alte beneficii ale consumului celor două. 

Ajută la buna funcționare a ficatului  

După cum ți-am spus, ghimbirul cu miere are un efect benefic asupra ficatului, ajutând la buna lui funcţionare, prin scăderea nivelulului colesterolului. 

Te ajută să respiri 

Atunci când nu știi cum să faci să-ți treacă răceala, iar nasul înfundat îți face probleme, ghimbirul cu miere curăţă căile nazale şi te ajută să respiri uşor.  

Arde grăsimile din corp 

Pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, combinația dintre ghimbir și miere le vine în ajutor prin arderea grăsimilor din corp. De asemenea, protejează inima de boli grave. 

Previne apariția infecțiilor 

Dacă sistemul limfatic este plin de toxine, atunci riscul de a dezvolta reacţii inflamatorii şi tumori este unul foarte ridicat. De aceea, un consum regulat de ghimbir amestecat cu miere curăţă sistemul limfatic, și previne apariţia diverselor infecţii în corp. 

Scapă de răceală cu ceaiul de ghimbir și miere 

Ghimbirul și mierea reprezintă o combinație perfectă pentru organismul uman, care întărește sistemul imunitar, fiind și foarte eficientă împotriva gripei și răcelii.

Pentru a scăpa de neplăcerile produse de cele două, puteți consuma un ceai care vă va pune imediat pe picioare, mai ales că veți avea parte și de o revigorare a organismului. Aveți nevoie doar de 5-7 g rădăcină de ghimbir, 500 ml apă, miere, felii de lămâie și mentă.

Prepararea este rapidă și extrem de simplă. Puneți apă la fiert într-un ibric și între timp curățați ghimbirul de coajă și tăiați-l felii sau dați-l prin răzătoare, cum vă este mai ușor. Nu este greșit nici dacă-l lăsați cu tot cu coajă, trebuie doar să aveți grijă să îl spălați bine înainte. După ce apa a dat în clocot, stingeți focul și puneți ghimbirul la infuzat pentru 10-15 minute. Beți ceaiul cald, îndulcit cu miere, cu o felie de lămâie și mentă proaspătă. Delicios și sănătos! 

Dulceață de ghimbir, cu miere 

Dacă despre ceaiul de ghimbir ați mai auzit, vă prezentăm în continuare o rețetă pe care sigur nu o cunoașteați, dar care pe lângă gustul delicios, reprezintă și un bun stimulator al imunității, și un revitalizant al organismului. Ca să nu mai zicem că nu necesită multe ingrediente: doar trei.

Astfel, ai nevoie de o rădăcină de ghimbir, 3 lămâi coapte și 500 ml de miere. Începe prin a spăla bine cele trei lămâi, iar după ce le-ai uscat bine, taie-le cubulețe mici, după care le poți așeza într-un borcan perfect curat și sterilizat înainte. Adaugă apoi mierea și rădăcina de ghimbir, dată pe răzătoare. Dacă nu-ți place textura lămâilor tăiate mărunt, le poți mărunți la blender, nu este greșit nici așa. Partea frumoasă abia acum vine și-ți spunem că nu vei avea nevoie să petreci ore în fața aragazului, amestecând în dulceață. În acest caz, dulceața din miere, ghimbir și lămâi nu se prepară termic grație proprietăților conservante ale mierii.

Rezultatul este unul care îți va întrece așteptările. Ai parte în același timp de un desertul aromat și delicios, care poate servi și în calitate de revitalizant al organismului, dar este foarte bun și uns pe pâine sau adăugat în ceai, în loc de îndulcitor.

Ai ceva de adăugat?...

*