Rețete cu ghimbir

Atunci când ne dorim să realizăm anumite rețete cu ghimbir mai mult ca sigur am auzit de proprietățile sale nemaiîntâlnite pentru sănătate. Strămoșii noștri știau demult, încă de acum mai bine de două milenii cum se consumă și mai ales care erau proprietățile sale terapeutice.

retete cu ghimbir

Toate acele rețete cu ghimbir au la bază folosirea tulpinii subterane, care poate fi preparată fie sub formă de ulei sau suc, dar și sub formă de pulbere. De asemenea, atunci când ne întrebăm cum se consumă ghimbirul trebuie să avem în vedere că acesta poate fi consumat și în stare naturală, proaspătă, imediat după scoaterea sa din pământ.

Aceste rețete cu ghimbir sunt foarte sănătoase mai ales pentru sistemul digestiv al oricărei persoane. Știm că de-a lungul timpului, ghimbirul a fost deosebit de apreciat de cunoscători și iată că așa a rămas și astăzi, un produs bogat în proprietăți curative, apreciat uneori chiar și de cei mai buni medici specialiști.

Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, fiind folosit atât în alimentație în stare proaspătă, sub formă de condiment, grație gustului deosebit pe care îl are, dar și din punct de vedere curativ. Toate acele rețete cu ghimbir la care vom face referire au în vedere proprietățile sale digestive, vasodilatatoare, dar și cele de liniștire.

Nu putem vorbi despre rețete cu ghimbir fără să cunoaștem cât mai multe despre el, dar și care este forma în care acesta se găsește.

Ghimbirul rădăcină are cele mai bune proprietăți. Acesta poate fi de origine jamaicană, cu coaja galben deschis, având cele mai bune proprietăți curative. De asemenea, ghimbirul african are coaja mai închisă, iar proprietățile sale sunt mult mai slabe comparativ cu celălalt.

Rădăcinile uscate sunt o altă formă în care pot fi găsite. Acestea pot conține coaja, de culoare neagră sau pot fi decojite. Ambele forme sunt apreciate de specialiști și sunt recomandate consumului.

Ghimbirul pudră se obține din măcinarea rădăcinilor de ghimbir uscate, fiind utilizat în numeroase rețete cu ghimbir, cu acțiune terapeutică.

Ghimbirul conservat se prepară fie în casă, fie de firme specializate. Rădăcini de ghimbir tinere sunt fierte și decojite, într-un sirop de zahăr. Se conservă împreună, punându-se într-un borcan. Trebuie precizat că deși siropul este dulce, gustul ghimbirului este destul de iute, astfel că există numeroase persoane care nu doresc să consume acest amestec.

O altă rețetă cu ghimbir este cel cristalizat. Se fierb bucăți de rădăcină de ghimbir în sirop de zahăr, după care se lasă să se usuce la aer curat și mai apoi se rulează cu zahăr.

Ghimbirul murat este o altă rețetă care arată cum se consumă, mai ales în Japonia. Acesta se taie felii foarte subțiri și mai apoi se pun la murat. Se poate servi cu sushi, având un gust foarte bun.

Ghimbirul se poate prepara și sub formă de ceai, având numeroase proprietăți curative, bune pentru sănătatea sistemului digestiv, pentru îmbunătățirea respirației și pentru tratarea infecțiilor și reglarea circulației. Oricine iubește medicina alternativă, cunoscând puterea de vindecare a plantelor, mai mult ca sigur va include ghimbirul în categoria celor mai eficiente variante de tratament. Cu toate acestea, ceaiul de ghimbir este interzis femeilor însărcinate, femeilor care alăptează, bolnavilor de diabet sau calculi biliari. De această dată este nevoie de recomandarea medicului specialist. De asemenea, o cană de ceai de ghimbir conține numeroase vitamine și minerale, enzime digestive, ba chiar și melatonină.

Atunci când avem în vedere ghimbirul drept aliment, iată mai jos câteva rețete cu ghimbir, extrem de spectaculoase.

Pui cu ghimbir

Ingrediente:

1 pui
1 rădăcină de ghimbiru
ulei de măsline
sare
piper
boia
1/2 lămâie
pătrunjel și mărar

Se spală bine puiul înainte de preparare. Se mărunțește și se adaugă sare și piper. Se pune într-o tavă cu o cană de apă și se introduce la cuptor. Se dă ghimbirul pe răzătoarea mică, se amestecă cu uleiul de măsline, boiaua dulce de ardei, sucul de lămâie, verdeața tocată mărunt și se amestecă bine alături de o ceașcă de apă. Se adaugă peste puiul de la cuptor și se mai lasă să fiarbă circa 30 de minute până se rumenește bine. Gustul este unul desăvârșit.

Limonadă cu mentă și ghimbir

Una dintre  cele mai spectaculoase rețete cu ghimbir este limonada. În plus, este și foarte sănătoasă pentru sănătate.

Aveți nevoie de 1 lămâie, 1 limeta, 1 ghimbir, miere, apă și frunze de mentă proaspete. Se storc bine cele două lămâi, cea verde și cea galbenă, fie cu ajutorul unui storcător, fie cu ajutorul unei furculițe. Dacă nu dispuneți de storcător se va introduce furculița în mijlocul lămâii tăiate pe jumătate, rotindu-se în sensul acelor de ceasornic. Peste pulpa celor două fructe se adaugă apa plată, menta, rădăcina de ghimbir dată prin răzătoarea măruntă, dar și miere după gust pentru îndulcire. Această rețetă de limonadă este plină de vitamine și minerale și contribuie la întărirea imunității organismului și la redarea stării de bine.

Prăjitură cu morcovi și ghimbir

Iată că ghimbirul nu este cunoscut numai după proprietățile sale terapeutice, gustul său regăsindu-se uneori chiar și în cele mai delicioase prăjituri.

Pentru prepararea acestei prăjituri veți avea nevoie de:

4 morcovi dați pe răzătoarea măruntă
rădăcină de ghimbir ras
300 grame făină
o cană de zahăr
150 ml ulei
4 ouă
100 grame nuci mărunțite
1 praf de copt
1 bicarbonat de sodiu
scorțișoară
praf de nucșoară
sare

Glazura:

brânză nesărată – cremă – 1 pachet
zahăr pudră - 200 grame
unt – 100 grame
nuci tocate – 100 grame
esență vanilie – 1 plic

Această rețetă cu ghimbir este foarte gustoasă. Se va amesteca făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, uleiul și zahărul. Se adaugă mirodeniile, iar mai apoi morcovul, ghimbirul și nucile. Turnați compoziția într-o tavă și introduceți în cuptorul încins, la 180 grade. Se realizează glazura și  mai apoi se toarnă peste prăjitura caldă, după care se lasă la răcit. Se bagă puțin la frigider și mai apoi se poate servi.

Salată de ghimbir

Iată o salată foarte sănătoasă pentru fiecare persoană. Este nevoie de două rădăcini de ghimbir, o salată verde, un castravete, mango, morcov, 3 linguri de ulei de măsline, muștar, miere, sare, piper și zeama de la o lămâie.

Se taie în felii foarte subțiri toate aceste ingrediente și mai apoi se amestecă bine cu sare, piper și ulei de măsline.

Pateu de morcov cu ghimbir

Printre ingrediente enumerăm 3 morcovi, 1 avocado, o linguriță de curcuma, usturoi, ghimbir și sare. Se dau morcovii pe răzătoarea mică, iar apoi se amestecă toate celelalte ingrediente, urmând a fi pasate bine cu blenderul.

Pentru slăbit ghimbirul poate fi consumat de orice persoană, proprietățile sale fiind extrem de importante, accelerând arderea grăsimilor.

Rețete cu ghimbir pentru slăbit

Ceaiul de ghimbir cu lămâie are numeroase proprietăți. Se pune la foc mic o cană de apă și se lasă până ce fierbe în clocot. Se adaugă o felie de ghimbir proaspăt și se lasă la infuzat. La final, în acest amestec se adaugă sucul de la o lămâie. Este indicat ca acest ceai să se consume dimineața devreme, imediat după trezire.

Limonadă cu miere și ghimbir – această rețetă are numeroase proprietăți curative pentru sănătate. Limonada se prepară cu lămâie, la care adaugă miere și o bucată de ghimbir proaspăt. La o cană de limonadă preparată în stil clasic se adaugă o linguriță de ghimbir dat prin răzătoarea cea mică.

Ghimbirul poate fi folosit sub formă de dressing pentru salate. Se dă pe răzătoarea cea mică o bucată de ghimbir proaspăt, se adaugă cu sucul de la o lămâie și mai apoi se adaugă în salate și se amestecă bine, oferind salatei un gust foarte plăcut, ce are în același timp și proprietăți curative foarte bune.

Ghimbirul, folosit drept aperitiv

Ghimbirul poate fi folosit pe post de aperitiv. Acesta oferă mâncării un gust cu totul aparte, fiind ușor picant, drept urmare este des folosit în bucătăria asiatică. De asemenea, consumat înainte de felul principal de mâncare ghimbirul accelerează destul de mult arderile grăsimilor, contribuind la procesul de pierdere în greutate.

Ghimbirul, folosit în călătorii

Dacă suferi de rău de transport, consumarea unor rețete cu ghimbir este foarte utilă. Am putea spune că acesta reușește să te ferească de răul de transport, ameliorează durerile de cap și previne amețelile, greața și vărsăturile. De aceea, mai înainte de a porni într-o călătorie ar trebui să consumi o cană de ceai de ghimbir sau poți consuma ghimbir în stare proaspătă. În acest mod, ghimbirul ajută la reglarea enzimelor digestive, lucru care va diminua răul de transport.

Indiferent de modul în care optezi să îl folosești, ghimbirul are proprietăți curative nemaiîntâlnite. De asemenea, gustul său este apreciat în tot mai multe bucătării internaționale, este folosit drept condiment și uneori este folosit chiar în rețete. Cu toate că pare uimitor, ghimbirul se poate regăsi și în anumite rețete de prăjituri, oferind un gust aparte, preferat de cei ce iubesc astfel de amestecuri îndrăznețe.

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

O cană cu ceai fierbinte de ghimbir este cea mai bună modalitate prin care poți să închei o zi friguroasă  de iarnă. Te va încălzi și te va ajuta să ai parte de un somn odihnitor. Cercetătorii consideră ceaiul de ghimbir deosebit de benefic, tocmai pentru că este bogat în […] mai mult »

Suc de ghimbir

Suc de ghimbir

Fiind unul dintre cele mai puternice condimente din lume, ghimbirul este deosebit de apreciat pentru calitățile sale medicinale și terapeutice. Foarte eficient este și sucul de ghimbir, încărcat de uleiuri volatile care vă trezesc simțurile și care purifică gură și stimulează producerea de salivă, sprijinind procesul de digestie. Mai apoi, […] mai mult »

Ghimbir cu lamaie

Ghimbir cu lămâie

Ghimbirul este binecunoscut în întreaga lume ca fiind un excelent antiinflamator, cu numeroase alte proprietăți gastrice care ajută sistemul digestiv. Nu puține sunt femeile care consumă ghimbir pentru a scăpa de kilogramele în plus. Într-adevăr, ghimbirul nu doar că îmbunătățește funcțiile digestive, dar are și un efect termogen care ajută […] mai mult »

Ceai verde cu ghimbir

Ceai verde cu ghimbir

Atât ceaiul verde, cât și ghimbirul sunt din ce în ce mai lăudate pentru beneficiile imense asupra sănătății. De-a lungul istoriei, au fost folosite ca produse culinare și ca veritabile medicamente. Ba chiar și dovezile științifice sugerează că ghimbirul ameliorează răul de mașină și starea de greață și de amețeală. […] mai mult »