Proprietățile ghimbirului

Face parte din familia Zingiberaceae, iar toate proprietățile ghimbirului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Proprietati ghimbir

Deși poate fi folosit drept condiment, fiind un aliment cu un gust destul de diferit și în același timp apreciat în bucătăria asiatică, ghimbirul este încercat și din punct de vedere curativ, toate acele proprietăți ghimbir fiind testate de către strămoșii noștri de acum mai bine 2000 de ani în urmă. Proprietățile sale terapeutice au în vedere în primul rând beneficiile pentru sistemul digestiv, odată introdus în alimentație acesta poate ajuta la digestia mai ușoară a mâncării. Este, în același timp, un vasodilatator foarte bun, are efect de liniștire și combate stresul.

Dintre proprietățile ghimbirului cele mai cunoscute am putea spune că acesta are grijă de pielea scalpului și combate mătreața. Toate aceste acțiuni medicinale ce aparțin acestei plante sunt deosebit de puternice, astfel că cei mai mulți medici sau specialiști ai medicinei naturiste ajung să recomande acest produs, grație beneficiilor sale terapeutice.

Dintre proprietățile ghimbirului cele mai cunoscute am putea exemplifica pe următoarele:

1. Ajută la îmbunătățirea digestiei – ghimbirul are numeroase proprietăți terapeutice, însă cele digestive sunt cele mai importante. Reușește să prevină balonarea, ameliorează durerile abdominale, ajută în procesul de digestie, elimină ușor gazele abdominale din corp și reușește să elibereze toxinele. Toate aceste proprietăți ghimbir sunt foarte importante și de aceea este nevoie ca el să fie consumat cu regularitate.

2. Previne afecțiunile respiratorii – ghimbirul este cunoscut din cele mai vechi timpuri, de peste 3000 de ani, atunci când strămoșii noștri îl foloseau sub formă de suc, la care adăugau morcov, pentru a preveni apariția astmului. Dintre acele proprietăți ghimbir cele mai cunoscute, am putea specifica că ajută la îndepărtarea mucozităților, ajutând procesul de respirație.

3. Ajută la tratarea răcelilor – ghimbirul scade febra, reglează nivelul mucozităților, ameliorează durerile de cap, gât, sinuzitele. Are un puternic efect de calmare, mai ales în cazul răcelilor și gripelor. Este bine să consumați sirop de ghimbir pentru ameliorarea acestei afecțiuni.

4. Previne apariția vertijului și a amețelilor – ghimbirul este cunoscut a avea aceste beneficii medicinale. Mai exact, previne apariția vertijului, a răului de mare, a amețelilor, chiar dacă toate acestea sunt determinate de afecțiuni medicale sau de probleme de natură psihologică. În plus, este bine de cunoscut că printre acele proprietăți ghimbir cele mai însemnate acesta ajută la înlăturarea efectelor nefaste ale chimioterapiei, precum amețeli, vertij, stare de greață și vărsături.

5. Înlătură stresul și aduce buna dispoziție. Aceasta proprietate terapeutică este foarte importantă pentru persoanele care suferă de depresie, stres, stare de letargie, stare generală de rău. De aceea, este indicat să consumați rădăcină de ghimbir, contribuind la redarea stării de bine.

6. Îmbunătățește diureza – toate persoanele care suferă de litiază renală, pietre la rinichi, retenții sau infecții urinare trebuie să consume ghimbir și acest lucru pentru că este extrem de benefic pentru sănătatea rinichilor.

7. Ghimbirul este un antibiotic natural, astfel că ajută la tratarea infecțiilor, fiind un antiseptic și un antiinflamator destul de puternic.

8. Tratează reumatismul persoanele care suferă de afecțiuni reumatismale trebuie să consume ghimbir. Printre acele proprietăți ghimbir cele mai cunoscute, aceasta este foarte importantă. Este bine să consumați o linguriță de tinctură de ghimbir amestecată cu 100 ml de apă și veți putea observa în acest fel efectul său destul de benefic.

9. Ajută la curele de slăbire și combate căderea părului – accelerează procesul de pierdere a kilogramelor, stimulând arderea grăsimilor, fapt care îl transformă într-un puternic aliat în lupta împotriva obezității.

10. Combate căderea părului și întinerește pielea – încă din cele mai vechi timpuri ghimbirul a fost folosit drept un puternic remediu pentru întărirea rădăcinilor firelor de păr și astfel pentru prevenirea căderii părului.

Are un efect anti-aging, astfel că este des întâlnit mai ales în cremele de față. Este indicat să folosiți loțiuni de piele care conțin ghimbir, având o serie întreagă de proprietăți terapeutice extrem de bune.

11. Scade temperatura corpului!

Dintre cele mai bune proprietățile ghimbirului am putea aminti că acesta scade temperatura corpului. Așadar, atunci când suferi de febră determinată de o răceală sau de o infecție este bine să folosești ghimbirul, având proprietăți antiinflamatoare și antitermice. Este bine să realizați o rețetă compusă din ghimbir, miere și lămâie, aceasta constituind un bun antibiotic natural. Pentru acest lucru este bine să pisați bine rădăcină de ghimbir, pe care o lăsați să fiarbă în apă – și mai apoi adăugați miere și lămâie. Acest amestec se poate consuma de către adulți, având proprietăți terapeutice foarte bune.

12. Tratează cancerul și artrita

Deși cancerul este boala secolului nostru, tot mai multe persoane suferind de această afecțiune, printre toate acele proprietăți ghimbir am putea să o evidențiem și pe aceasta. Am putea spune că proprietățile sale medicinale sunt destul de bune, reușind să combată eficient reacțiile adverse provocate de chimioterapie, precum greața, vărsăturile, amețeala sau vertijul. De asemenea, specialiștii au reușit să arate că rădăcina de ghimbir împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, având un rol major de prevenire a cancerului de colon, precum și a celui ovarian. De asemenea, ghimbirul îi ajută pe bolnavii care suferă de artrită, astfel că toți cei ce suferă de astfel de probleme ar trebui să consume cât mai mult ceai de ghimbir. 

13. Ajută la calmarea mușchilor obosiți

O altă proprietate medicinală a ghimbirului constă în calmarea mușchilor obosiți de cele mai multe ori de efort fizic intens. Ca atare, atunci când ați realizat o activitate fizică și suferiți de dureri musculare ar fi indicat să înfășurați câteva lingurițe de ghimbir într-un tifon și mai apoi să lăsați apa fierbinte să curgă peste acesta, direct în cadă. În acest mod, veți reuși să calmați problemele musculare de care suferiți.

Cum folosim ghimbirul?

Spunem că toate proprietățile ghimbirului sunt minunate pentru sănătate și de aceea trebuie să fie consumat aproape mereu. Este bine ca oricine să aibă în bucătărie rădăcină de ghimbir. Aceasta poate fi consumată fie în stare proaspătă, fie sub formă de ceaiuri sau limonadă și nu numai.

Ca atare, toți cei ce iubesc gustul și aroma puțin deosebită a ghimbirului sunt sfătuiți să îl consume în stare naturală cât mai mult posibil, grație proprietăților sale terapeutice.

Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai. Este foarte bun și poate fi băut zilnic. De aceea, este bine să lași apa să fiarbă bine, iar mai apoi să adaugi o rădăcină de ghimbir fie tăiată felii mari, fie dată prin răzătoarea mică, pentru ca proprietățile sale medicinale să fie mai bune. Se lasă amestecul la infuzat câteva minute, după care se răstoarnă și se strecoară. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere sau se poate consuma prin amestec cu puțină zeamă de lămâie.

Ghimbirul zaharisit este foarte gustos pentru sănătate. Se taie felii subțiri și se lasă la uscat. După uscare, acesta se dă prin zahăr și poate fi consumat aproape de oricine, gustul fiind unul foarte bun.

Ghimbirul este un puternic condiment, apreciat mai ales în bucătăriile asiatice. Poate fi folosit atât ca amestec pentru salate, se poate adăuga în piureuri, sosuri, supe, fripturi.

Suplimentele și pulberea de ghimbir se regăsesc în farmaciile cu produse naturiste – pentru a le consuma este bine să cereți sfatul medicului sau farmacistului.

Trebuie totuși să fiți prudenți și să nu consumați dacă aveți diabet, sunteți însărcinată sau alăptați bebelușul – de această dată aveți nevoie de recomandarea medicală. 

14. Ghimbirul arde kilogramele

Oricine își dorește să înceapă lupta împotriva kilogramelor în plus, mai mult ca sigur își dorește un remediu care să funcționeze repede și bine, ajutând la accelerarea procesului de ardere a grăsimilor. Nimic mai corect, însă trebuie să iei în calcul doar remedii naturiste, care nu influențează starea de sănătate. Ghimbirul este cunoscut printre produsele naturale care ajută la pierderea rapidă a kilogramelor, atunci când este folosit în curele de slăbire.

Printre proprietățile ghimbirului putem enumera pierderea rapidă a kilogramelor, accelerarea procesului de ardere a grăsimilor. Se poate consuma fie sub formă de ceai, rădăcina fiind adăugată în apa clocotită și mai apoi lăsată la infuzat, mai înainte de consum. Se recomandă a se consuma în amestec cu zeama de lămâie.

Limonada cu ghimbir este la fel de bună pentru curele de slăbire. Se prepară din două lămâi bine stoarse, la care se adaugă apă plată și rădăcina de ghimbir. Se adaugă mentă și mai apoi se consumă dimineața, imediat după ce v-ați trezit.

Desigur, în farmacii, sunt prezente și suplimentele de slăbit pe bază de ghimbir, însă dacă este posibil ar fi recomandat să consumați ghimbirul în stare proaspătă, rădăcina având numeroase proprietăți medicinale.

Ca atare, atunci când vorbim despre proprietăți ghimbir, am putea spune că rădăcina lui este de-a dreptul tămăduitoare, reușind să salveze de la îmbolnăviri chiar și persoanele care suferă de cancer și leucemii.