Ce putem face pentru ca bebelușul să nu devină un mofturos?

În primele 1000 de zile, adică din momentul concepției sale și până aproape de împlinirea vârstei de 2 ani, se dezvoltă amprenta gusturilor bebelușului. Este vorba, practic, despre o perioada critică în care bebelușul își dezvoltă preferințele culinare prin expunerea sa la o plajă cât mai amplă de alimente și arome. Prin urmare, ceea ce mănâncă mămica în timpul sarcinii și alăptării, apoi introducerea primelor alimente solide vor afecta preferințele gustative ale bebelușului pe tot parcursul vieții sale, precum și comportamentul său culinar.

Diversificarea și preferințele alimentare ale bebelușului

În special, introducerea primelor alimente solide, este o oportunitate esențială când se pot influența preferințele culinare și obiceiurile alimentare sănătoase ale bebelușului. Bebelușii vor accepta mai ușor alimentele noi începând cu vârsta de 6 luni și până la 12 luni decât mai târziu, iar ceea ce învață el despre mâncare în primii săi ani de viață va afecta comportamentul său alimentar, creșterea și greutatea ulterioară.

Obiceiurile alimentare ale părinților și ale tuturor membrilor familiei au, de asemenea, un impact asupra preferințelor și comportamentului alimentar al bebelușului, și asta pentru că sunt mai multe șanse ca un bebeluș să încerce un nou aliment dacă văd alte persoane că mănâncă acel aliment cu mare plăcere. Prin urmare, dacă părinții îi arată bebelușului cât de mult se bucură de broccoli, de morcov și de spanac, micuțul va accepta mai ușor astfel de alimente.

Când copilul este pregătit pentru introducerea hranei solide – cel mai adesea la vârsta de 6 luni – încercați să îl expuneți la o gamă cât mai întinsă de legume, de fructe, de leguminoase și crucifere, de cereale integrale, de lactate neîndulcite, unturi de nuci și de semințe, pește și carne. Experimentați cu diferite metode de gătit – la aburi, la cuptor, fiert – și încercați o varietate de combinații de arome. Puteți adăuga chiar și ierburi, condimente și alte arome pentru a extinde gusturile copilului.

Cât de mult contează ordinea introducerii alimentelor?

Un alt aspect care creează îngrijorarea în rândul proaspeților părinți are legătură cu ordinea în care se vor introduce alimentele solide. Este posibil să fi auzi că bebelușii vor accepta mai ușor legumele dacă le veți introduce înaintea fructelor, dar nu există dovezi în măsură să confirme acest lucru. Bebelușii au o preferință înnăscută pentru gustul dulce, așa că cel mai sigur este să îl expuneți la o plajă cât mai amplă de gusturi și arome tocmai pentru a-i dirija preferințele. Cu toate acestea, ordinea în care introduceți legume și fructe nu s-a dovedit că ar modifica preferințele generale una față de cealaltă.

Concentrați-vă pe introducerea unei varietăți de legume, de fructe, cereale integrale și proteine, fără să vă preocupați atât de mult referitor la ordinea introducerii. Oferiți o varietate de alimente în mod regulat pentru a consolida familiaritatea cu gustul și aroma lor. Deși este posibil să dureze un pic mai mult pentru ca bebelușul să accepte gusturi amare, cum ar fi amarantul sau frunzoasele (spanac, măcriș, leurdă, varză de Bruxelles sau varză Kale), continuați să îi oferiți astfel de alimente pentru a-l încuraja să le accepte și să se bucure de aromele lor.

Dacă la început pare că nu îi place ceva, nu trebuie să vă faceți griji. Continuați să îi oferiți același aliment de mai multe ori sau să îl gătiți într-un mod diferit. Unii bebeluși au nevoie de peste 20 de expuneri la aceleași alimente pentru a le accepta într-un final și pentru a se bucura de aromele lor, așa că nu disperați și nici nu vă presați copilul să accepte de primele dăți un aliment care pare că nu-i place.

De asemenea, nu vă faceți griji dacă bebelușul nu mănâncă cantitatea de hrană pe care i-o oferiți. Ceea ce contează până la vârsta de 1 an este ca micuțul să fie expus la alimente în mod regulat, să le guste, să se acomodeze cu textura lor și să își dezvolte abilitățile motorii orale.

Ai ceva de adăugat?...

*