5 motive pentru care e bine să bei suficient de multă apă în fiecare zi

Bei suficientă apă în fiecare zi? Dacă te-ai săturat de această întrebare și nici nu prea știi care este răspunsul, nu uita că sănătatea ta generală poate fi afectată în lipsa apei. Și, totuși? De ce este atât de importantă apa? Apa ajută la menținerea echilibrului fluidelor din corp cu funcții importante în: digestie, absorbție, circulație, transport al nutrienților și reglare a temperaturii corpului. În plus, apa băută în mod regulat te poate ajuta să pierzi în greutate, să ai o bună dispoziție, să te concentrezi mai bine, să previi boli și multe altele.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-drinking-water-from-glass-bottle-3124674/

Beneficiile apei

În organismul uman, apa este prezentă în proporție de aproximativ 60% și este considerată vitală pentru toate funcțiile corpului. Ea acționează ca element de bază, ca solvent pentru reacții chimice și ca material de transport pentru substanțe nutritive și deșeuri. De asemenea, apa ajută la menținerea volumului de sânge și permite circulația corectă, ajută la reglarea temperaturii corpului și acționează ca un amortizor pentru articulații și creier. În plus, protejează organele interne și contribuie la sănătatea tractului urinar. Iată 5 motive pentru care este bine să te menții hidratat:

Îmbunătățește performanța fizică

În timpul activității fizice, organismul uman consumă multă apă. De aceea, este indicat să te hidratezi înainte, în timpul și după activitatea fizică pentru a oferi protecție organismului și pentru a ajuta la îmbunătățirea performanței tale fizice.

O hidratare corectă poate reduce oboseala, îmbunătăți rezistența și poate scădea frecvența cardiacă maximă. De asemenea, te poate ajuta să nu simți atât de mult durerea după exercițiu.

Te ajută să slăbești

Dacă ai probleme de greutate, creșterea aportului de apă te poate ajuta să obții rezultate mai bune. Studiile arată că persoanele care urmează o dietă pierd mai mult în greutate atunci când cresc consumul de apă.

Îți îmbunătățește starea de spirit

Oamenii care beau mai multă apă tind, de asemenea, să fie mai binedispuși, deoarece hidratarea constantă promovează fluxul de nutrienți și hormoni din organism. Acest lucru face posibilă o mai bună eliberare de endorfine, acele substanțe legate de fericire.

Îți stimulează inteligența

Consumul de apă ajută, de asemenea, și la îmbunătățirea performanțelor cognitive.

Mai multe studii au arătat că persoanele care beau apă în timpul sarcinilor cognitive au rezultate mult mai bune decât cei care nu. Aceste rezultate au fost evidențiate atât la adulți, cât și la copii. E bine de știut că și deshidratarea ușoară poate afecta funcțiile creierului pe termen scurt. Așa că, atunci cand ai sarcini de îndeplinit care necesită concentrare, nu uita că hidratarea este esențială.

Te protejează împotriva unor boli

Unul dintre cele mai semnificative răspunsuri la întrebarea „De ce este importantă apa?” este acela că aceasta previne apariția bolilor. Menține-te hidratat pentru a preveni pietrele la rinichi, constipația, migrenele, astmul, infecțiile tractului urinar, bolile coronariene și, poate, chiar unele tipuri de cancer.

Câtă apă trebuie să bei pe zi?

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bei depinde de mai mulți factori: vârstă, sex, nivel de activitate și cantitatea de lichide consumate, în afară de apă. E bine de știut că trebuie sa bei între 1,5 și 2,5 litri în fiecare zi, chiar mai mult vara, când corpul transpiră, când faci activitate fizică sau când ai febră.

Pe măsură ce îmbătrânești, probabil că vei fi mai puțin însetat și, prin urmare, predispus să bei mai puține lichide. Cu toate acestea, hidratarea este la fel de importantă ca oricând, chiar și la vârsta a treia. Așa că, ține apa la îndemână și bea în mod regulat pe parcursul zilei, chiar dacă nu îți este sete.

Prin urmare, hidratarea este crucială pentru sănătatea organismului tău. Asigură-ți zilnic necesarul de lichide și bea cât mai multă apă, căci apa este cel mai util „instrument“ fără de care viața nu este posibilă.

Ai ceva de adăugat?...

*