Despre ghimbir

Ghimbirul este o plantă minune care ne oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate. Deși nu este foarte prezent în bucătăria noastră, ghimbirul a căpătat tot mai mulți adepți în ultimul timp care îi recunosc efectele binefăcătoare. Ghimbirul se cultivă în zonele tropicale, precum țări africane sau India, tocmai de aceea multe preparate de origine indiană conțin acest ingredient-condiment.

De asemenea, există foarte multe posibilități de a întrebuința rădăcina de ghimbir, de la ceaiuri, până la fripturi și prăjituri. Astfel că îl putem include fără prea mare efort în dieta noastră, chiar dacă în primă instanță nu tolerăm extrem de bine gustul înțepător. Ghimbirul este un ingredient foarte versatil, așa că nu ne va veni prea greu să îi găsim întrebuințare. Dacă ținem cont că acesta este un prieten de nădejde în lupta cu kilogramele, atunci cu siguranță îi vom găsi loc pe lista noastră de cumpărături.

Pentru a descrie puțin ce gust are ghimbirul ne putem imagina aciditatea lămâii îmbinată cu senzația picantă dată de piper. Acest melanj de gusturi puternice îl poate face respingător pe ghimbir, însă tocmai datorită proprietăților acestora despre ghimbir este considerat ca un medicament, capabil să întărească organismul și să îl facă mai rezistent. Deși are un gust greu de confundat și puternic, despre ghimbir este de fapt un pansament pentru stomac, fiind indicat în tratarea și ameliorarea unor simptome de la nivelul tractului digestiv.

Despre ghimbir - Cea mai bună soluție împotriva greței

Ghimbirul este cel mai bun remediu pentru ameliorarea simptomelor de greață. Putem adăuga o linguriță rasă de ghimbir într-un pahar de limonadă și vom constata rapid cum senzația neplăcută de greață dispare. În plus ghimbirul mai are și proprietăți calmante și cicatrizante, astfel că stomacul nostru ne va fi foarte recunoscător. Chiar dacă are un gust foarte puternic, acesta nu afectează în nici un fel mucoasa stomacală, astfel nu irită și poate fi consumat chiar și de cei care au suferit unele boli grave, precum ulcerul. De altfel, putem folosi ghimbir fără probleme și pentru arsuri stomacale sau reflux gastric.

Despre ghimbir - Un imunostimulator excelent

Ghimbirul poate fi pus în aceiași categorie cu plante cu proprietăți antivirale, antifungice și antibiotice precum ceapa și usturoiul. Nu este de mirare că se utilizează infuzii cu ghimbir ori de câte ori apare o răceală sau gripă. Spre deosebire de ceapă sau usturoi, dacă vom consuma ghimbir nu va trebui să ne preocupăm de respirația urât mirositoare și nici de alte efecte precum arsurile stomacale.

Ghimbirul este și el considerat un supra-aliment care prezintă calități anticancerigene. Acesta protejează flora stomacală de înmulțirea unor bacterii rele, asociate cu ulcerul, cancerul sau alte boli grave.

Despre ghimbir - Tratament pentru viroze respiratorii

Virozele respiratorii sunt o pacoste, iar oricine are copii mici cunoaște sentimentul de disperare care apare de fiecare dată când acestea par că nu mai trec. Putem încerca oricâte tratamente, dar de fiecare dată când venim în contact cu contaminantul virozele revin fără să mai dea semne că vor trece. O soluție ingenioasă este să apelăm și de această dată la rădăcina de ghimbir. Câteva feliuțe adăugate în cana de ceai pot ține la distanță agenții patogeni și pot grăbi vindecarea. De asemenea putem face comprese cu ghimbir pe care să le apicăm pe piept, pentru a stimula expectorația.

Despre ghimbir, un aliat al frumuseții și tinereții

Orice femeie ține la siluetă, însă odată cu trecerea anilor multe dintre doamne nu reușesc să își mențină o greutate normală. Obezitatea duce la foarte multe afecțiuni de natură cardio-vasculară și grăbește procesul de îmbătrânire. Curele cu ghimbir ajută la eliminarea toxinelor și la accelerarea metabolismului. Putem apela la un banal ceai cu ghimbir ori de câte ori dorim. Acesta nu are nici o contraindicație și poate fi folosit chiar și în sarcină și alăptare. Proprietățile antiinflamatoare și inhibatoare de greață fac din ghimbir un excelent remediu pentru grețurile matinale specifice perioadei de sarcină.

Este atestat faptul că ghimbirul duce la scăderea în greutate. Acesta reglează nivelul glucozei din sânge și inhibă poftele. Putem bea ceai de ghimbir înainte de masă pentru a ne regla apetitul, astfel vom putea duce curele de slăbire până la capăt fără prea multe sechele.

O idee excelentă este să folosim ghimbirul ca și condiment în prepararea fripturilor. De regulă bucătăria asiatică folosește ghimbirul preponderent alături de carne de porc, pe lângă care se mai adaugă ceapă, usturoi, ardei gras, vin alb sau sos de soia. Totul se lasă la foc mic până când carnea, care a fost tăiată în prealabil în bucățele mici, este bine făcută. Putem încerca această rețetă simplă și cu carne de pui. Rezultatul este unul foarte savuros, cu aromă exotică.

Din filmele americane am tot auzit de ginger bread și ginger ale. Ginger bread este de fapt turta dulce aromată cu ghimbir, iar ginger ale este așa zisa bere de ghimbir, dar de fapt fiind o băutură revigorantă non-alcoolică.

Despre ghimbir - Ginger bread

Este un fel de turtă dulce cu o aromă divină, foarte apreciată de americani la ocazii festive și sărbători. Alături de curcanul umplut de Ziua Recunoștinței, turta dulce cu ghimbir este un preparat considerat tradițional și specific american. Rețeta este destul de simplu de realizat, practic toate ingredientele se pun la un loc, se amestecă și se bagă la cuptor.

În prima fază vom amesteca într-un bol un ou mare bătut, cu jumătate de cană de zahăr, jumătate cană de melasă, 5 linguri de unt topit și două treimi de cană de apă. Amestecăm bine cu telul sau mixerul. De remarcat este faptul că se folosește melasa, asta deoarece are un gust foarte puternic și o culoare intensă care conferă un aspect aparte turtei dulce și o aromă inconfundabilă.

Apoi, într-un bol ceva mai mare, vom pune o cană de făină de care dorim. Dacă ni se pare că amestecul final este prea lichid, mai putem completa cu până la o jumătate de cană de făină. Mai adăugăm și un pliculeț de praf de copt, un praf de sare și o linguriță de ghimbir ras. Amestecăm bine, apoi turnăm și combinația lichidă cu melasă. Omogenizăm compoziția și o transferăm într-un vas pentru copt. Este foarte bine să fie o formă de chec sau chiar o formă de tort detașabilă. O lăsăm în cuptor la foc mare pentru vreo 20 de minute, facem testul cu scobitoarea pentru a verifica dacă este bine coaptă turta și asta este tot.

Americanii preferă să consume ginger bread caldă din cuptor cu frișcă deasupra. Este o rețetă foarte gustoasă, pe care o veți îndrăgi rapid, iar copii vor fi încântați cu siguranță să o încerce.

Despre ghimbir confiat

Dacă începem să îndrăgim gustul înțepător al ghimbirului atunci putem prepara ghimbir confiat, ideal pentru a asezona diverse prăjituri sau checuri, dar și pentru fi degustat ca atare. Pentru aceasta putem folosi o rădăcină proaspătă de ghimbir, care să nu prezinte urme de uscăciune. Curățăm pielița ghimbirului cu ajutorul unei linguri, apoi tăiem rădăcina în bețișoare lungi.

Se prepară un sirop gros dintr-o ceașcă de zahăr cu o ceașcă de apă. Când începe să dea în clocot putem pune bucățile de ghimbir pentru 30 de minute la foc mic. Cratița o lăsăm la rece, dar nu la frigider, supă ce o acoperim cu un capac. Aceasta este prima fază a preparării, următoarea se realizează a doua zi. Peste sirop mai adăugăm o ceașcă de zahăr și lăsăm la foc mic pentru o jumătate de oră. După ce se răcește complet putem scurge ghimbirul, pentru a elimina siropul format.

Bucățile de ghimbir la dăm prin zahăr și le lăsăm să se usuce pe hârtie cerată. Este nevoie de aproximativ 6 ore pentru ca acesta să fie gata și să se usuce temeinic. Apoi îl putem ține în borcane speciale în cămară. Este delicios în prăjituri diverse, dar poate fi consumat și ca atare.

Rădăcina de ghimbir este un condiment cu proprietăți curative care are o multitudine de întrebuințări. Bucătăria indiană îl cinstește la loc de preț alături de curcumă, mai ales că în prezent i se recunosc meritele în combaterea unor afecțiuni sau boli grave. Este foarte sănătos să începem să consumăm mai mult ghimbir, iar o idee foarte bună este să îl punem în ceaiuri sau limonade. Gustul revigorant și proaspăt ne va conferi instant energie și ne va îmbunătăți starea de spirit, fiind perfect ca băutură matinală în locul cafelei.

Să nu uităm că ghimbirul este un aliat fidel în lupta împotriva obezității. Acesta ne ajută să ne reglăm apetitul și metabolismul, iar kilogramele se vor topi mai repede. Principiile curative ale ghimbirului contribuie și la eliminarea toxinelor, activând funcția hepatică și pe cea diuretică. Dacă ținem cont și de faptul că acesta nu are mi nici o contraindicație, atunci îl putem considera pe bună dreptate un aliment minune. Poate fi consumat și de femeile însărcinate, mai ales în prima parte a sarcinii când apar grețurile, oboseala accentuată și starea generală proastă. De asemenea, este chiar recomandat pentru bolnavii de ulcer sau de alte boli de stomac, căci ajută la procesul de cicatrizare și vindecare.

Dincolo de gustul puternic, înțepător și revigorant, ghimbirul ascunde o multitudine de beneficii pentru sănătate. Consumat în mod regulat acesta furnizează energie organismului, stimulând arderile și circulația sângelui. Ghimbirul se găsește în multe forme în supermarketuri. Cel mai indicat este să îl consumăm natural, sub formă de rădăcină. Nu costă foarte mult, căci ghimbirul nu cântărește mult și se consumă câte puțin. Astfel o bucată de rădăcină ne poate ajunge cel puțin o săptămână dacă îl utilizăm zilnic. Pudra de ghimbir nu este foarte recomandată, căci nu prezintă încredere în privința compoziției. Ghimbirul murat se folosește predominat la preparatele tip sushi, adăugându-le o savoare specială. Indiferent cum ne place să îl consumăm, ghimbirul se va dovedi un adevărat medicament cu multe efecte benefice asupra sănătății.

Data viitoare când dorim să pregătim o friptură suculentă de porc, vită sau pui, putem adăuga și o linguriță de ghimbir ras în sosul acesteia pentru un plus de savoare și gust. Va fi cu siguranță apreciat!

 

Ghimbir contraindicații

Ghimbir contraindicații

În ciuda faptului că ghimbirul oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, adesea,  dozele prea mari de ghimbir fac mai mult rău decât bine. Altfel spus, orice este sănătos trebuie consumat cu măsură.  În cantități prea mari, ghimbirul provoacă greață, balonare, gaze și arsuri la stomac. În plus, ghimbirul are […] mai mult »

Tinctura de ghimbir

Tinctură de ghimbir

Tinctura de ghimbir este poate cel mai concentrat și eficient produs care se poate obține din rădăcina de ghimbir. Poate fi utilizată cu succes pentru ameliorarea inflamației de la nivel abdominal, pentru diminuarea spasmelor stomacale, pentru îmbunătățirea digestiei, dar și pentru ameliorarea stărilor de greață și de amețeală. Se consideră […] mai mult »

Radacina de ghimbir

Rădăcină de ghimbir

Ghimbirul este un ingredient foarte popular, mai ales în bucătăria asiatică și în cea indiană. Nu trebuie să omitem nici faptul că, de mii de ani, rădăcina de ghimbir este utilizată în scopuri medicinale. Printre principalele beneficii asupra sănătății se numără ameliorarea stării de greață și a răului de mașină, […] mai mult »

Cultivare ghimbir

Cultivare ghimbir

Nu este deloc complicat să cultivați ghimbir acasă și nici nu aveți nevoie de prea multe produse. Și asta pentru că, odată plantat, ghimbirul nu are nevoie decât de apă și de răbdare pentru a se maturiza într-un condiment delicios și picant. Cultivarea ghimbirului începe cu găsirea unei rădăcini potrivite […] mai mult »